Translate

miercuri, 15 martie 2017

Lectii de viata



Cele mai importante lecții de viață din cărți











O carte bună ne poate trece printr-o multitudine de experiențe și ne poate aduce acea mică rază de lumină atunci când trecem printr-un necaz, când avem o dilemă morală sau când suntem fericiți și nu știm cum să articulăm senzația în cuvinte. Nicio carte nu este inutilă din acest punct de vedere, oricare volum putând deveni o adevărată mană cerească dacă este citit la momentul oportun. Înveți accelerat din cărți, dar și sedimentezi experiența din realitate. Se poate întâmpla ca un paragraf dintr-o carte să fie atât de lămuritor, încât să consideri o anume experiență de viață terminată tocmai pentru c-ai găsit cuvintele necesare pentru a o descrie.
Ca orice lecție de viață aflată din alte surse decât cele personale, și cele din cărți nu pot fi cu adevărat asimilate decât dacă se suprapun măcar pe anumite fragmente de trăire individuală. Adică e dificil să înțelegi că meriți dragoste și că ești capabil să o primești dacă viața te-a învățat altfel până la un anume moment. Totuși, simți când dai peste o vorbă înțelepată ce ți s-ar putea potrivi, iar sufletul tău devine din ce în ce mai pregătit să accepte adevărul din cuvintele respective.
Probabil că una dintre cele mai valoroase lecții pe care le aflăm foarte repede din cărți este că lucrurile sunt arareori doar albe sau negre. În toate există multe nuanțe de gri și, oricât ne-ar plăcea, nu putem categorisi cu adevărat oameni, relații, sentimente, viziuni.
Lecții de viață din cărți prețioase
Atunci când te simți pierdut, e aproape o consolare să citești De veghe în lanul de secară și să afli că și alții au probleme în a-și da seama ce vor face cu viața lor. Mai mult, Mândrie și prejudecată vine și-ți spune că nu trebuie să te temi dacă nu ai toate răspunsurile atunci când ți le dorești, căci experiența te va învăța care este calea spre fericire. În plus, e important să nu aștepți ca definiția fericirii să vină de la alți oameni pentru că doar tu ești stăpânul inimii tale și doar ea te va învăța drumul spre o viață bună.
Contele de Monte-Cristo te motivează și-ți spune că nu e niciodată prea târziu să faci o schimbare radicală și chiar și o singură zi se poate dovedi extrem de importantă pentru viața ta. Din Portretul lui Dorian Gray aflăm că prezentul este probabil cel mai important și că e bine să renunțăm la trecut, dar niciodată să nu pretindem că nu s-a întâmplat. Tot ce ni se întâmplă într-un anumit moment ne modelează existența într-un fel sau altul. Pe același fir, Hobbitul ne învață să nu ne negăm vreo experiență doar pentru că ar putea deveni inconfortabilă; ea are capacitatea, în același timp, să devină un moment definitoriu al existenței noastre.
Fata cu un dragon tatuat livrează un mesaj asemănător cu un altul, găsit în Stăpânul inelelor. În prima carte, aflăm că eroii pot fi oameni foarte diferiți și că eroi pot fi și cei care nu se consideră așa, iar trilogia lui Tolkien ne spune că, uneori, și cele mai neînsemnate ființe pot schimba destinul umanității.
Jurnalul unei tinere fete ne spune, prin cuvintele unei copile de 15 ani, că dacă dai dovadă de imaginație în cele mai negre momente, atunci acest lucru va scoate din tine multe calități pe care nici nu te gândeai că le ai.
Se poate întâmpla ca oamenii care au cel mai mare impact asupra vieților noastre să nu fie în preajma noastră pentru foarte mult timp. De aceea, este important să învățăm tot ceea ce acești oameni pot să ne transmită. Acei oameni, stă scris în Marți cu Morrie, sunt cei care te ajută să devii cel ce îți dorești să fii.
Pentru cei cu dragoste de cuvinte, Hoțul de cărți vine cu un avertisment: cuvintele sunt valoroase și extroardinar de puternice. Ele pot fi folosite atât pentru a face bine, cât și pentru a face rău și trebuie întotdeauna măsurate cu grijă.
Pe scurt, cărțile ne pot învăța o mulțime de lucruri bune: cum să nu încerci să faci totul deodată (pentru că nu vei reuși, de fapt, să faci nici măcar unul dintre lucrurile pe care ți le-ai propus), cum să nu încerci să-i schimbi pe ceilalți, ci să-i accepți așa cum sunt, cum să nu crezi tot ce ți se spune, cum să pleci în aventură, dar să ții minte și că întoarcerea acasă este încă și mai plăcută sau cum să dai un scop vieții tale atunci când îi ajuți pe ceilalți și cum să nu îi lași pe cei din jur să pună limite la ceea ce poți face.
Ce lecții extraordinare și ce cărți v-au inspirat pe voi cel mai mult?
Autor: Ioana Ristea

                                 



Niciun comentariu: